Hoe overleef ik de kou? Q&A ! #18

Siberische kou in Oostenrijk, dat is wat ik voorbij zag komen op Facebook in verschillende berichten!  Toen jullie aan het hopen waren op genoeg ijs, vroor het hier -20 graden en was de gevoelstemperatuur -30 graden Celcius. Echt? Ja, echt! Dus ja, Siberisch was het hier wel, al heb ik geen ijsberen gezien helaas! Maar die temperatuur daar kun je niets aan doen, maar je kunt je er wel tegen kleden! Hoe ik dat doe en hoe ik samen met mijn kids de week ben doorgekomen? Dat was één van de vragen die jullie onder mijn laatste blog achterlieten! Mijn antwoord? Dat lees je nu hieronder!

Wat trek ik aan met die koude temperaturen?

Laagjes! Dat is mijn antwoord! Het klinkt alleen heel simpel, maar het is wel even iets om over na te denken voordat je je koffer in pakt. Wat ik afgelopen week met -20 graden Celsius aanhad was het volgende:

  • Thermo hemd
  • Thermo lange mouwen shirt
  • thermo legging
  • skipully
  • merino wollen compressie ski sokken
  • softgel jas
  • skipak van de skischool

Ja, echt zoveel laagjes. Beter een laagje teveel dan te weinig! En dan droeg ik onder mijn helm ook nog een extra hoofdband en mijn buff. En was dit allemaal nodig? Jazeker. Want je staat relatief vaak stil tijdens het lesgeven, dus je lichaam heeft een beetje hulp nodig om het warm te houden. Maar er zijn altijd nog delen van je lichaam die onbedekt zijn. Zoals je neus. Die steekt meestal tussen je buff en je skibril door. Dat heb ik opgelost met witte vaseline, want dat bevriest niet. Super handig en het bied een warm beschermlaagje over je gezicht heen.

En hoe doe je dat dan met je groepje?

Dit was dan ook de truc om mijn kindjes te beschermen tegen de kou. Omdat het zo ontzettend koud was, had de skischool gezorgd voor plekken om op te warmen. Dat betekende dat ik elke keer 45 minuten ging skiën, om vervolgens 15 minuten op te warmen.  Daarna weer 45 minuten skiën en dan voor het eten iets eerder naar binnen, zodat ze ook dan wat langer de tijd hadden om bij te komen. En nu denk je misschien, waarom maar zo kort skiën? M’n groepje was echt versteend. Ondanks alle opwarm spelletjes, valt er tegen -20 niet op te boxen. Maar ik had echte bikkels, en ze hebben zich goed door de kou heen geslagen. Ook zorgden ouders voor speciale warmers in handschoenen, wat ook wel iets hielp. Maar alsnog denk ik dat af en toe opwarmen, en minder lang achter elkaar skiën, toch wel de beste oplossing is.

Inpaktips en waar je op moet letten!

Dus, als je je koffer in pakt, let erop dat je veel laagjes meeneemt. Zo kun je meer meenemen, 2 thermo’s en een skipully nemen tenslotte minder ruimte in dan een dikke trui, en bieden meer warmte! Maar, let niet alleen op de temperatuur die je ziet staan, wanneer je ‘s ochtends het weerbericht bekijkt. De wind speelt namelijk ook een belangrijke rol. Want hoe lekker de zon ook kan schijnen, de wind kan gevaarlijk koud zijn en snijden.

Hoe ga je bevroren handen en voeten tegen?

Waar ik zelf het meeste last van had waren koude handen en koude voeten. Niet heel vreemd, want dat zijn de uiterste puntjes van je lichaam. Het kopen van onder handschoenen is wat heel veel mensen dan doen en je ziet ook mensen met speciale verwarmde zooltjes in de schoenen. Eigenlijk is alles mogelijk. Gelukkig ben ik wel wat gewend, en heb ik het doorstaan. Eigenlijk vergeet je het ook tijdens het lesgeven, je bent puur bezig met de kids en op de kleur van hun gezichtjes aan het letten.

En toen werd het langzaam weer warmer, na 2 hele koude dagen! En wat voelde dat fijn! Nog steeds vroor het 5 graden op de berg, maar zo voelde het totaal niet. Momenteel hangt de temperatuur ook iets boven het vriespunt in het dorp, maar het voelt aan alsof het 10 graden boven nul is. Zo bizar hoe zulke kou je beleving van temperatuur in de war kan schoppen! Voor mijn groepje was het opeens allemaal zoveel makkelijker! We konden opeens veel meters maken omdat we langer achter elkaar konden skiën, en je zag ze met het uur vooruit gaan!

Het voorjaar is hier dus echt begonnen, en ik denk dat we de meeste kou nu gehad hebben. Later kunnen jullie van mij nog een uitgebreidere blog verwachten over spullen en kleding, maar voor nu waren dit antwoorden op de vragen! Super leuk dat jullie daar benieuwd naar zijn!

Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust! Dan lees je het wellicht in mijn volgend blog! Ook ben ik benieuwd naar hoe jij de kou bent doorgekomen, heb je spectaculaire dingen meegemaakt in Nederland? Ik heb het helaas moeten missen dus let me know!

Tot snel & ik heb binnenkort leuk nieuws!

Liefs,

Chantal

 

4 Comments

  1. Kijk dit heet nou inspelen op momenten die actueel zijn”een Q&A” leuk gedaan sws tot snel x

  2. Ik ben echt fan van je blogs! Onwijs leuk voor de voorpret, aangezien ik volgend jaar ook skilerares wil worden. Zou je eens wat willen vertellen over het kopen van ski’s als skilerares? Wat voor ski’s heb je nodig voor lesgeven? En koop je die nieuw, of krijg je die van de skischool te leen? (ik heb gehoord dat lesgeven op super mooie ski’s eigenlijk zonde is, aangezien ze hard verslijten tijdens les geven) En heb je ook ski’s voor je vrije tijd? Groetjes!

Comments are closed.