Motivatie voor Chantal’s Journey

Daar is hij dan, mijn eigen blog! Super gaaf! Maar waarom ben ik dan deze blog gestart? Het is niet erg om niet te weten wat je wilt worden in de toekomst, om niet te weten waar je wilt zijn over 5, 10 of 20 jaar! En dat is wat ik willen laten zien met mijn blog. Het zal niet alleen over reizen gaan, als in het bezoeken van allerlei landen. Ik wil je meenemen op mijn reis naar de toekomst! Hieronder lees je mijn uitgebreide motivatie.

Het hele leven door maak je keuzes, de ene keer wordt het van je verwacht dat je ze maakt, de andere keer maak je ze vanuit intrinsieke motivatie. Het begint op de basisschool, waar je de keuze maakt voor het voortgezet onderwijs. Deze keuze lag voor mij al lang vast omdat ik me op een bepaalde school prettig voelde. Ik ging naar het Atheneum in Papendrecht. In het vierde jaar maak je een profielkeuze waarbij je specifieke vakken kiest. Ik koos voor vakken die ik interessant vond, een echt einddoel als in een beroep had ik nog niet voor ogen. Ik zag het allemaal wel, ik had het ook naar mijn zin op school dus heel moeilijk waren die keuzes niet. Ik voelde ook geen druk om te moeten kiezen.

En dan komt de spannendste/moeilijkste vraag van je hele middelbare school periode. Wat ga je voor opleiding doen? Ga je studeren of neem je een tussenjaar? Ik koos voor studeren, mede omdat ik dan nog kon meegenieten van studiefinanciering. Het werd de opleiding Bachelor Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Een wereld ging voor mij open en eigenlijk ontdek ik nog elke week hoeveel mogelijkheden er zijn op de wereld. Mogelijkheden op gebied van werk, op het gebied van reizen, maar vooral ook in het ontwikkelen van jezelf als mens en het ontwikkelen van je vaardigheden. In mijn 2e studiejaar kreeg ik te horen dat vanaf september 2017, alleen studenten toegelaten werden tot een master aan de EUR met een GPA (gewogen gemiddelde) van een 7 of hoger, gewogen over alle vakken van de Bachelor Bedrijfskunde. Dat zat er waarschijnlijk niet in voor mij, waardoor ik na moest gaan denken over een andere invulling voor na mijn bachelor.

Dit bleek niet gemakkelijk. Mijn plan was eerst om ‘gewoon’ een master te volgen, aansluitend aan mijn bachelor. Maar nu moest ik daadwerkelijk opnieuw gaan nadenken over wat ik wilde en over wat ik voelde van binnen. En opeens was daar niet meer dat gevoel wat één kant op richtte, zoals ik dat voorheen altijd wel had ervaren.

In het voorjaar van 2017, tijdens mijn derde en tevens laatste bachelorjaar, begon de druk zich langzaam op te bouwen. Studiegenoten waren zich aan het oriënteren op verschillende masteropties, terwijl dat voor mij helemaal niet aan de orde was. Ik schoof het nadenken voor me uit, maar de druk voerde zich langzaam op. Op een bepaald moment was het zo erg, dat ik niet lekker in mijn vel zat en me letterlijk en figuurlijk ziek voelde. Mijn onderbuikgevoel wees nog steeds niet in één duidelijke richting, maar het jaar was wel al bijna voorbij! Help!

Aangezien mijn interesses heel breed zijn, begon de lijst met opties langzaam te groeien. Een jaar stage, een jaar buitenland, wellicht een jaar werken hier in Nederland of een hele andere studie beginnen, en ga zo maar door. Na een bezoek gebracht te hebben aan de Universiteit van Tilburg viel er opeens een last van m’n schouders. Ik ben wezen kijken bij de Master in Marketing, en dat sprak me zo erg aan dat ik opeens een positief gevoel kreeg. Dit betekende dat wanneer ik geen 7 gemiddeld stond, ik in ieder geval verder kon leren als ik dat zou willen! Eindelijk durfde ik me open te stellen voor andere opties en van het één kwam het ander.

Ik wist nog steeds niet exact wat ik wilde gaan doen, maar ik wist dat wat ik ook zou zou gaan doen, het zou goed komen. Ik omarmde het besef dat ik ‘geen specifiek doel’ had en dat ik nog geen specifieke toekomstvisie had, en dat gaf meer vrijheid dan ooit. Het is niet erg om niet te weten waar je naartoe wilt uiteindelijk, zolang je maar onderweg bent en niet bij de pakken neer gaat zitten.

Op dat punt sta ik nu. Ik ga vanaf hier mijn reis naar de toekomst starten, nu mijn bachelor is afgerond. Ik heb me voorgenomen om me bezig te houden met dingen waar ik gelukkig van wordt en die ik leuk vind. Het gestress van de universiteit hoort daar voorlopig niet bij, ik wil niet meer gejaagd worden, want zo voelde het op sommige momenten. Ieder moment van de komende maanden/jaren, wil ik beseffen en genieten! Mijn avontuur begint hier, en ik neem je graag me op mijn journey!

Naast het op de hoogte houden van alle lieve mensen die mij volgen gedurende mijn reis, wil ik ook andere mensen motiveren. De druk om keuzes te maken ligt tegenwoordig heel hoog en er wordt veel van de mens verwacht in deze tijd. Ik zal dan ook niet de enige zijn die letterlijk en/of figuurlijk ziek wordt van de keuzedruk. Wat ik voor nu wil zeggen is dat het prima is om niet te weten wat je wilt. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden in deze wereld, dat het begrijpelijk is als je de keuze (nog) niet kunt maken! En dat is geen straf, het is juist een vaardigheid als je hiermee om weet te gaan. Zie het niet als falen, want dat is het absoluut niet. Ik heb het vastgepakt en heb nu het vooruitzicht op allemaal leuke dingen!

Zo, dat is dus mijn verhaal in het kort 😉 Mijn reis begint, ik hoop je te kunnen meenemen en je te kunnen vermaken met mooie blogs en artikelen.  Vanaf nu ga ik uitdaging niet meer uit de weg, en pak ik ze op om er iets fantastisch van te maken! Ik ben er klaar voor, jij ook?

Veel leesplezier!

Liefs,

Chantal