Spontaan naar Barcelona! – #24

Van op de bank zitten naar een week later in het vliegtuig stappen richting Barcelona! Nooit eerder boekte ik pas een week van tevoren een citytrip. Eerst zouden we maar een weekendje gaan en opeens werden het 5 dagen! Maar wat ontzettend gaaf was dat! Natuurlijk ging mijn camera ook mee en in deze blog vind je een selectie van de foto’s die ik heb gemaakt + mijn Barcelona-ervaring! Veel lees en kijkplezier!

Eigenlijk ben ik niet zo van de last-minutes. Meestal heb je geen tijd, is het net niet wat je wil of is het simpelweg misschien teveel geld en daarvoor te kort dag. Daarnaast vind ik het altijd fijn om goed voorbereid op stap te gaan en dat kost nu eenmaal tijd. Maar dit keer dacht ik, laten we het eens anders doen. Soms is een avontuur aangaan zonder al te veel voorkennis juist alleen maar leuk. Natuurlijk moet je wel een beetje tactisch zijn met het kiezen van je bestemming, want sommige landen vereisen wel wat voorbereiding. Maar een stedentrip naar Barcelona, dat kun je zonder alle in’s & out’s van te voren te weten. En zo boekten we vliegtickets en een hotel voor 5 dagen naar Barcelona!

En zo zaten we een week later in de auto om 5.30, richting Rotterdam Airport. Na een twee-uur durende vluchtende landde we op Barcelona Airport. Het droge maar warme landschap kwam ons al te gemoed door de raampjes van het vliegtuig. In eerst instantie lijkt het vliegveld ontzettend groot, maar dat valt eigenlijk best mee. De luchthaven is verdeeld in twee delen; terminal 1 en terminal 2. Nadat we snel kleding gewisseld hadden (we gingen van 13 graden naar 23 graden celcius) vertrokken we richtingen het centrum.

Vervoer van luchthaven naar centrum
Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen, waaronder de bus, metro en taxi. Wij kozen voor de bus. In mijn reisgids had ik gelezen dat er speciale bussen waren die vanaf de luchthaven in één keer doorreden naar het centrum. Helemaal top! Voor €10,20 koop je eenvoudig een retourtje en sta je midden in het centrum, op plaça de Catalunya. Onderweg zie je wat van de spaanse natuur en zie je hoe het is buiten het centrum. Een voordeel t.o.v. de metro, aangezien je daar de gehele rit onder de grond zit.

Hotel
Eenmaal in het centrum aangekomen hebben we eerst ons hotel opgezocht. Lang leve vrij internet in de EU, want met maps richting je hotel lopen gaat een stuk makkelijker dan zoeken naar straatnaambordjes en kijken op een kaart 😛 . Ondanks dat we om 11 uur al bij het hotel waren, konden we direct naar onze kamer. We verbleven in het hotel Acta Antibes. Een mooi, netjes en schoon hotel voor een prima prijs en prima locatie.

Openbaar vervoer in Barcelona
Gebruik maken van openbaar vervoer is een pré. Ondanks dat de afstanden te voet haalbaar zijn, is het toch best lekker als je na een lange dag van bezienswaardigheden in de metro of bus kunt stappen richting je hotel of hostel. Daarnaast is het in de zomermaanden vrij warm in Barcelona. Het openbaar vervoer is naar mijn mening goed geregeld. Er zijn verschillende tickets te verkrijgen die je kunt gebruiken voor zowel de metro als bus. Hier heb je dus geen aparte kaartjes voor nodig. Wij hebben gebruikt gemaakt van een T10 ticket. Dit is een 10-rittenkaart. Hiermee kun je dan 1 rit reizen. Overstappen is daarbij geen probleem, je hoeft namelijk niet opnieuw door de poortjes. Wanneer je langer dan 2 a 3 dagen gaat, zou ik toch aanraden om een onbeperkte kaart te halen. Dit kost hetzelfde als 2 x een T10 en dan hoef je niet na te denken over hoe je reist en hoevaak je instapt.

Bezienswaardigheden
Barcelona straalt en leeft. Dat was mijn eerste indruk. Toen we aankwamen in het centrum was ik verbaasd. In een heleboel straatjes is de weg overkapt met een reeksbomen naast de weg. Samen met de gebouwen, blauwe lucht, balkonnetjes en waslijnen vol was, zorgt dit voor een kleurrijk spektakel. Daarom is het alleen al leuk om toch een stukje te voet door Barcelona te gaan. Bij het kopen van de tickets van de Aerobus, pakte ik een kaartje mee waar alle bezienswaardigheden opstonden. Een super handig kaartje ook, want het gaf ook een indicatie van hoever alles van elkaar vandaag lag. Wij hebben een selectie gemaakt en de volgende plekken bezocht:

  • Dag 1: Arc de Triomph – Deze bevind zich niet alleen in Parijs, maar ook in Barcelona. Het grenst zich aan een heel mooi plein, omgeven door palmbomen. Een fantastisch gezicht. Hierna zijn we doorgelopen door het park richting de haven en het strand. Je komt dan door een mooi park heen waar je heerlijk siesta kunt houden. Veel mensen leggen daar een deken neer en doen een kort dutje. Na een korte pauze aan het strand zijn we richting de haven gelopen, waar we vervolgens weer terug gelopen zijn richting het centrum. Hierbij liepen we door de gotische wijk. Fantastische kleine straatjes, eindeloos gevuld met waslijnen en was. Aan kleine winkeltjes en boetiekjes geen gebrek, heerlijk om langzaam rond te slenteren en te kijken. Omdat het onze reisdag was en we toch wel een beetje moe waren, zijn we vroeg neergestreken op een terras om vervolgens te genieten van sangria en tapas, waarna we lekker terug zijn gegaan naar het hotel.
  • Dag 2: Montjuic – Dit is een heuvel/berg met verschillende mooie bezienswaardigheden. Als je met de metro reist richting plaça d’Espanya dan begint je wandeling op een mooie plek. Je loopt dan namelijk richting de fontein en het museum wat niet te missen midden op de berg ligt. Geen paniek, je hoeft niet alles omhoog te lopen. Er zijn namelijk roltrappen aangelegd, zodat je niet alle traptreden naar boven hoeft te nemen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wanneer je verder loopt, naar achteren, vind je het Olympisch stadion. Helaas konden wij er niet in, want Bruno Mars kwam die dag optreden. Oftewel, alles was afgezet en de eerste fans stonden al in de rij voor het optreden! Vervolgens was het tijd om wat te winkelen! Tegenover de plaça d’Espanya zit een heel groot rond gebouw, wat een winkelcentrum is. Zeker een kijkje waard, je kan namelijk ook naar boven het dak op. Daarnaast bevind zich in de straten rondom de plaça de Catalunya ook mooie winkels, waaronder de Zara, Pull&Bear, Stradivarius etc. Zelf vond ik Barcelona daarom ook echt een leuke winkelstad!
  • Dag 3: Sagrada Familia – Dit mag je natuurlijk niet missen wanneer je voor de eerste keer in Barcelona bent. Naast dat het een kerk is, is het van buiten ook een ontzettend mooi gebouw. Tip: Koop kaartjes 1 of 2 dagen van te voren online. Scheelt lang wachten en je kunt gelijk doorlopen. Zelf zou ik eerder willen zeggen dat het een kunstwerk is in plaats van een kerk, zeker wanneer je binnen bent geweest. Het is totaal niet wat je verwacht van een kerk, althans, niet wat mijn verwachting van een kerk is. Natuurlijk is de Sagrada Familia nog lang niet af, dus wat nog is kan nog komen. Wat vooral spreekt zijn de glas-in-lood ramen. Met het daglicht wat er doorheen schijnt geeft het een mooi kleuren effect. Daarnaast is de afwerking van de verschillende zuilen prachtig. Ik ben zeer benieuwd hoe het eruit ziet als het straks af is. ‘s Middags zijn we richting Park Güell gelopen. Nog een tip: zoek van tevoren uit hoe je er komt met de bus. De metro stopt daar helaas niet voor de deur, de bussen wel. Het park heeft een betaald deel, waar je de mozaïk tegeltjes van dichtbij kunt zien. Echter, we kregen de tip om dit niet te doen omdat het niet heel veel voor schijnt te stellen, en daarom hebben we het gedeelte bezocht wat eromheen ligt. Vanuit dat gedeelte heb je fantastisch uitzicht op de stad, uitkijkend over de zee! In de avond zijn we naar de Font Magica geweest. Dit is de fontein waar je langs loopt als je naar de Montjuic loopt. Deze geeft ‘s avonds een fantastisch show, met muziek en verlichting. De moeite waard en echt een aanrader om je avond mee te vullen.
  • Dag 4: Camp Nou & strand – Voor alle voetballiefhebbers een must-visit, want wat een gigantisch stadion is het. Het ligt wat meer buiten het centrum, waardoor je wat meer ziet van het leven van de inwoners van Barcelona. Je kunt ook een stadion tour maken, maar dat hebben we niet gedaan. Desondanks was het ontzettend gaaf om het stadion van dichtbij gezien te hebben. Na een relaxte siësta zijn we aan het eind van de middag nog naar het strand geweest. Heerlijk, want de echte warmte was er een beetje af. Met mijn bleke huid verbrand nogal snel, waardoor het aan het eind van de middag wat beter vol te houden is :). Vervolgens zijn we voor een laatste keer neergestreken op het terras, met uitzicht op de haven. Daar hebben we heerlijk gegeten op onze laatste avond.

Nog een laatste tip: pas op voor zakkenrollers. Zelf hebben we gelukkig al onze spullen nog, maar op drukke plekken zoals bij de Sagrada Familia, de haven, het strand en de Font Magica, slaan ze eenvoudig toe. Dus denk goed na over wat je mee de stad in neemt, en laat al het overbodige lekker in je koffer in je hotel.

Natuurlijk is dit hierboven lang niet alles en valt er nog veel meer te zien. Daarom gaan we ook zeker nog een keer terug! Qua temperatuur was het misschien net iets te warm, 27 graden ongeveer. Maar dat liet ons wel opgaan in het Spaanse leven, met siësta ‘s middags. Daarnaast waren we ook lekker op vakantie, dus geen haast en geen stress.

Voor alle thuisblijvers heb ik iets van dat Spaanse weer meegenomen, dus geniet er lekker van en op naar het weekend!

Ben jij ook wel eens in Barcelona geweest? Wat zijn jouw aanraders? Wat moet ik de volgende keer in Barcelona echt bezoeken? Let me know!

Liefs,

Chantal