Madeira Deel 4: Monte – #38

Madeira is een en al hoogteverschil. En aangezien ik van bergen hou, was ik daar zeker op m’n plek. Vanaf ons balkon had je daarom ook prachtig uitzicht. Maar dat blijft natuurlijk ook niet daarbij! Zo gingen we met de kabelbaan omhoog (lees skilift) en kwamen we uit in Monte! En niet alleen het uitzicht maakt het bijzonder, maar nog iets heel anders! Lees snel verder!

Monte
Een kleine schattige naam, voor een klein schattig plaatsje. Het grenst aan Funchal, het ligt er in feite boven. Hoe kom je er? Met de kabelbaan die vanuit Funchal vertrekt. Wanneer je uitstapt bij het busstation waar alle buslijnen vertrekken, loop je een klein stukje de oude wijk in en dan loop je er vanzelf tegenaan. Een kaartje koop je eenvoudig direct bij de kassa en is te combineren met een ticket voor de botanische tuinen. Hebben wij niet gedaan, omdat het al einde van de zomer was en ik eerder het jaar al in de Keukenhof geweest was.

Je stapt letterlijk een skilift in. Super leuk! Toch een beetje Oostenrijk gevoel! Je hangt letterlijk boven de wijken van Funchal en je hebt tijdens de rit een prachtig uitzicht over heel de stad. Na ongeveer 10 tot 15 minuten ben je boven. Wat opvalt, is dat er heel veel huizen zijn, waarvan alleen de muren nog staan. In de woningen zie je de dakpannen gebroken liggen. Heel apart maar het zorgt voor een geheel.

Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de stad. Er vallen meerder dingen te bezichtigen, waaronder de tuinen. Wij zijn een stukje (na het uitstappen) naar links gelopen. Je komt bij ‘de’ attractie van Monte en eigenlijk heel Madeira. De houten sleetjes! Hiermee kan je een deel van de afdaling maken om weer uit te komen in Funchal. Je gaat met een slee letterlijk over het asfalt heen, die bestuurd worden door twee heren, die traditioneel gekleed zijn.

Vanaf het punt waar dat begint, heb je een heel mooi klein kapelletje staan. Er hangen allemaal gekleurde slingers. Dit vind je in meerdere dorpjes. Naar zeggen ‘leidt de weg van de kleurtjes je naar de plek waar het feest plaatsvindt’. Kort ervoor was er een feest geweest bij de kapel en dat is dus een manier om de weg te vinden.

Wij namen uiteindelijk de kabelbaan ook weer naar beneden, zelf vind ik zo’n slee toch een beetje eng. Maar heb je minder angst dan ik? Dan is het zeker de moeite waard!

We sloten de dag lekker af aan het zwembad, want ondanks dat we hoog zaten, was het erg warm. Doordat het eiland dichterbij de evenaar ligt, is de zon scherper. En ik moet dan juist extra oppassen!

Het volgende blog gaat over onze Jeep tour!

Tot snel!

Liefs,

Chantal